menu
Medewerking en poetsen
menu

Medewerking. Een goede medewerking is van groot belang: Een orthodontische behandeling kan niet van één kant komen. Degene die behandeld wordt, moet het eigenlijke werk doen. De orthodontist is de kapitein die aanwijzingen geeft welke kant het bootje op moet varen. De beugeldrager moet zelf roeien! Als de stroming verandert, of de wind zit wat tegen, dan moet de orthodontist weten hoe de koers te verleggen om het doel te bereiken. Het beste resultaat wordt bereikt in een goede samenwerking.

Als de motivatie bij de patiënt ontbreekt, wordt het erg moeilijk om resultaten te bereiken. Als de beugel niet voldoende gedragen wordt, als die steeds kapot gemaakt wordt, als elastiekjes niet genoeg gedragen worden, als afspraken steeds vergeten worden of het gebit niet gepoetst wordt, dan is het logisch dat het halen van een goed eindresultaat wel heel erg bemoeilijkt wordt. Ook stabiliteit op langere termijn is dan niet te verwachten.

Poetsen. Het goed schoonhouden van het gebit en de beugel is enorm belangrijk. Als er plak (het kleverige witte laagje langs de tandvlees-randen en rondom de vaste beugel) blijft zitten, is dat erg gevaarlijk voor de tanden en kiezen. In de plak zitten ontelbaar veel bacteriën die suikers uit de voeding omzetten in zuren. Die zuren lossen kalkdeeltjes uit het glazuur op. Hierdoor ontstaan witte vlekken in het glazuur en ook gaatjes. Goed schoonhouden met fluoride tandpasta is dus erg belangrijk. Als het poetsen ondanks waarschuwingen niet op peil is, is het onverantwoord om de behandeling voort te zetten. Dan zijn wij genoodzaakt om de apparatuur te verwijderen en de behandeling te staken.

tandenborstel1

bovenkant slotjes poetsen

tandenborstel2

onderkant slotjes poetsen

ragertje1

ragertje gebruiken om tussen de slotjes te reinigen

Tot uw kind 10-11 jaar oud is, is het verstandig om elke dag nog één keer na te poetsen (liefst voor het slapen gaan), want de motoriek bij jonge kinderen is gewoon nog niet voldoende ontwikkeld om zelf effectief te kunnen poetsen.
Er mag gerust gepoetst worden met een electrische tandenborstel, maar ook dan de hierboven genoemde volgorde aanhouden s.v.p..
Bij vaste apparatuur (slotjesbeugel) is het verstandig om voor het slapen gaan te spoelen met een fluoride-spoelmiddel (bijvoorbeeld ACT).

Kortom: een goede motivatie en discipline zijn erg belangrijk. Het is belangrijk dat de ouders/verzorgers daar goed op toezien. Als de medewerking ernstig tekort schiet en er schade aan het gebit dreigt te ontstaan, kan een behandeling door ons worden afgebroken.

Alles over het gebit

Ivoren Kruis