menu
Onze praktijk
menu

Onze praktijk is gevestigd in het centrum van Leeuwarden, al 500 jaar de hoofdstad van Fryslân. Het verzorgingsgebied van onze praktijk loopt in grote lijnen van Franeker tot Hurdegaryp en van Grou tot Ameland.

De praktijk is in 1966 gestart aan de Leeuwarder Druifstreek, in 1979 verhuisd naar het huidige pand aan de Schrans en in 2003 totaal vernieuwd. De Leeuwarder Orthodontiepraktijk is dus al 48 jaar een betrouwbaar adres voor uw orthodontie.

De orthodontisten B.D. van der Meulen en K.J. Finnema staan met een groot team zeer ervaren ortho-assistenten voor u klaar.

Graag tot ziens in onze praktijk!

 

Geschiedenis van de Orthodontie in Friesland
Tekening orthodontist Cees BooyTandarts C.Booy was in 1947 de eerste die zich in Friesland volledig heeft toegelegd op de orthodontie.

Het specialisme bestond toen nog niet, hij was toen ‘tandarts uitsluitend voor orthodontie’. Booy werkte één dag in de week in Friesland met een ‘zitdag’ in een tandartsenpraktijk aan de Nieuwestad 77 te Leeuwarden. Toen orthodontie een specialisme werd werd Booy één van de eerste orthodontisten in Nederland. Hij heeft ook veel bijgedragen aan de verspreiding van de kennis van vaste apparatuur in heel Europa.

Professor C. Booy heeft op 17 december 2004 de compleet vernieuwde Orthodontiepraktijk Leeuwarden officiëel geopend. Hij gaf daarbij een lezing over de geschiedenis van de orthodontische zorg in Friesland. Via deze link is zijn eigen verhaal te lezen. Uitreiking Friese Beugel aan prof. C. Booy

Professor C.Booy was de opleider van Daniël van der Meulen bij diens specialisatie tot orthodontist (1986-1990). Prof. Booy is zijn leven lang onverminderd enthousiast gebleven over dit mooie vak en had tot op hoge leeftijd een praktijk aan huis in Groningen.

Voor zijn grote betekenis voor de orthodontie in Friesland is professor C.Booy op 13 januari 2006 onderscheiden met de ‘Friese Beugel’. Deze werd hem namens de Friese Orthodontisten uitgereikt door Daniël van der Meulen tijdens een gezamenlijk diner in restaurant ’t Plein te Joure.

De Orthodontiepraktijk Leeuwarden
De Orthodontiepraktijk Leeuwarden is in 1966 gestart door orthodontist Evert Steutel aan de Leeuwarder Druifstreek 63 (foto hieronder). Oude praktijkpand Orthodontiepraktijk Leeuwarden aan de Druifstreek

De snel groeiende praktijk werd in augustus 1972 versterkt door de toetreding van orthodontist Henk de Groot. De praktijk werd groter en groeide uit zijn jasje. Er werd gezocht naar een geschikt pand voor een grotere orthodontisten-praktijk.

Dat pand vonden ze in 1977 aan de Schrans, waar het OBAS – OTOS verzekeringskantoor vrijkwam.

Orthodontistenteam circa 1975
Dit was het hele team circa 1975.
Twee orthodontisten, twee assistentes en één receptioniste

Orthodontistenpraktijk Leeuwarden 1990Samen verbouwden Steutel en De Groot in 1979 het OBAS-OTOS verzekeringskantoor aan de Schrans tot een zeer moderne orthodontistenpraktijk met toen al 7 behandelstoelen.

In 1990 kwam orthodontist Daniël van der Meulen in Leeuwarden de orthodontisten-maatschap versterken. De foto hiernaast, rechts, is van 1990. Op dat moment was de wachtlijst voor een eerste consult opgelopen tot circa 6 jaar. Kinderen kregen op hun zevende al een verwijsbrief en die werd zorgvuldig jarenlang bewaard tot er eindelijk een oproep voor een consult kwam. Die wachtlijst is in de jaren na 1990 weggewerkt.

Evert SteutelE.H.Steutel Henk de GrootH.D.J.de Groot

Na het pensioneren van de orthodontisten Steutel en De Groot in 2003 heeft Daniël van der Meulen de Orthodontiepraktijk Leeuwarden in zijn geheel overgenomen en voortgezet.

In 2003 is het praktijkpand aan de Schrans door hem nog eens van top tot teen vernieuwd. Sinds oktober 2007 werd het team versterkt op de vrijdagen met de orthodontiste Afien Veenema. In 2010 werd zij opgevolgd door Huib Berghauser Pont. In 2012 werd hij weer opgevolgd door orthodontist Zachie Fourie.

Vanaf mei 2012 heeft de orthodontiste Katrina Finnema ons team versterkt. Zij heeft maandag en vrijdag spreekuur.